Elke dag geopend
Info: bel Mathieu: 0474/64.01.39
(buitenland: 0032 474 64 01 39)
Open: ma-vrij: 11u - 18u, zat: 10u - 18u, zon vanaf 13u
(ook zonder afspraak)
De temperaturen kunnen ook in België tijdens de wintermaanden diep onder nul gaan. Dit zodat niet alleen mensen, maar ook dieren last kunnen hebben van de kouden temperaturen. Hierbij vergeten we dan nog niet de sneeuw, ijzel die ook gevaarlijk kunnen zijn. Dierenplezier geeft daarom alvast enkele tips zodat u veilig met uw hond de winter kunt doorbrengen. De winterdagen kunnen dus heel aangenaam samen met je schattige viervoeter. Wij maken uw hond alvast klaar om de winter te trotseren.
Niet elk hondenras is even goed opgewassen tegen de koude. Honden die van nature uit koude streken komen, zijn natuurlijk beter voorzien tegen de extreme temperaturen. Denken we bijvoorbeeld aan de Husky, de Berner Sennenhond of de Pyreneese berghond hebben een dikke vacht.
Kleinere honden zoals chihuahua’s, Yorkshire terrier en Pomeriaan hebben niet zo’n dikke vacht, en door hun kleine gestalte kunnen ze minder goed tegen de koude. Heeft u een heel jonge of net een zeer oude hond? Dan zijn deze net als mensen veel vatbaarder voor ziektes tijdens de extra koude dagen.
Dikkere honden en magere honden hebben ook meer last van de koude. Het vet zorgt ervoor dat de hond wat extra beschermd is, teveel vet kan er dan weer voor zorgen dat de hond moeilijk kan bewegen.
Elke hond is net zoals de mens anders. Het is dus zeer moeilijk om te zeggen dat een bepaald hondenras geen last zal hebben van de koude of graag buiten gaat tijdens de winterdagen. Het is belangrijk dat u goed kijkt naar de lichaamstaal van de hond. Kijkt hij ernaar uit om naar buiten te gaan, of juist niet.
Wanneer u bijvoorbeeld in de stad woont en uw hond voornamelijk binnen leeft dan zal deze mogelijk veel gevoeliger zijn voor temperatuur wijzigingen. Wanneer u een grote tuin heeft of het volledige jaar veel buiten wandelt met de hond dan zal deze beter bestand zijn tegen de kouden. Een weerstand bouw je immers in de loop der tijd op.
Wij mensen nemen soms tijdens de wintermaanden of net ervoor extra vitaminen om onze weerstand op te bouwen. Honden hebben net als mensen nood aan verschillende vitaminen. Een hond kan je in geen geval zomaar vitaminen geven in de winter. Dit is enkel aan te raden na het raadplegen van een dierenarts.
Velen denken dat de hond tijdens de wintermaanden een extra boost vitamines nodig heeft, maar dit is een misverstand. Een overdosis kan in tegendeel schadelijk zijn. Zorg er gewoon voor dat de voeding van de hond evenwichtig is. De betere hondenvoeding bevat alle vitaminen die een hond nodig heeft.
Extra voeding geven is wel iets wat tot de mogelijkheden behoort. Wanneer uw hond voornamelijk buiten leeft of u dagelijks heel wat tijd met uw hond wandelend doorbrengt dan kan een rijkere voeding of verhoging van de dagelijkse voeding met 15% tot 20% moeten volstaan. Dit moet de extra energie die nodig is om de lichaam op peil te houden compenseren.
Brengt de hond de dag door binnen dan moet u in geen geval de voeding aanpassen. Wat de hond nu eenmaal niet verbrand zal hij als vet gaan opslaan.
Lees ook: Tips om uw hond uit te laten tijdens de winter